Форум Бабиної

Теми для публікацій та розмов


Коротка історія села Бабина
19 серпня 2009 (народився в с.Бабина)

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 194.44.213.132 Тема: Коротка історія села Бабина

Бабина — село в Самбірському районі Львівської області. Населення становить 1711 осіб. Орган місцевого самоврядування - Бабинська сільська рада.

Перша згадка про село Бабина датується XIV ст. На початку того ж століття, згідно з переказами, тут була збудована перша дерев'яна церква.

У 1542 році королева Бона Сфорца будує у східній частині села Бабина двір з церквою і дзвіницею, де поселилася вся королівська родина разом з охороною.

Збереглася грамота від 3 лютого 1563 р. видана королевою Боною Сфорцою, в якій говориться, що парафія села Бабина «надана побожному духовнику, попу Андрію грецького (східного) православного обряду». Цю грамоту затвердив своїм власноручним підписом і печаттю Сигізмунд ІІ Август — король Польщі.

В середині XVII ст. жителі села будують другу дерев'яну церкву, де сьогодні на тому місці стоїть кам'яна церква св.апостола євангелиста Івана Богослова.

У 1672 році під час нападу турків і татарів при обороні церкви загинули три брати Білогруди (їм було відтято голови). Їхні тіла захоронили зліва від вхідної церковної брами, а на могилі посадили липу. Липа розрослася до трьох стовбурів. Цю липу було зрізано 13 лютого 1997 року, оскільки вона спорохнявіла і становила небезпеку для людей.

У 1724 році в Бабині побував учений і письменник з Києва Василь Григорович Барський.

19 серпня 2009


1


  Закрити  
  Закрити